Samostatný projekt

14.02.2015 09:16

Už v první třídě si děti zkusily svůj první malý projektík. Určitě si vzpomenete, jak si, s Vaší nemalou pomocí, do prvouky připravovali povídání o podzimních plodech. Pro připomenutí zde:sovi-acko.webnode.cz/videa/  

Šlo jim to báječně, a protože se učíme hlavně pro život, tak se do samostatného projektu pustíme i ve dvojce.

S prezentací a vyprávěním před třídou už mají bohaté zkušenosti - čteme si zážitkové deníky, představujeme přečtené knihy....a není se tedy čeho bát.

 

Pod slovem PROJEKT si můžeme představit vše, co si žák sám vymyslí a zpracuje. Určí si cíl, cestu k němu a vše odprezentuje před dětmi ve třídě. Není to nic složitého a pomohou nám i naše pravidla:

 

1. Téma projektu si žák volí sám z oblasti svých zájmů.

2. Vítána je pomoc rodičů s přípravou.

- téma projektu - tedy s jakou zajímavostí nás chce žák seznámit

- výstup projektu - tedy konečný výsledek celého snažení 

- názorné ukázky - vše co žák vidí, na co si může sáhnout, co si může vyzkoušet udělá projekt mnohem zajímavějším

3. Projekt můžete pojmout  jako vyprávění, ale vše musí být podloženo nějakou "manuální"činností - ilustrované obrázky k vyprávění, vlastnoručně vyrobený časopis nebo kniha, plakát (tady máte průpravu z prázdninových deníků), sbírka pohlednic s popisky, ukázka hry na hudební nástroj.....fantazii se meze nekladou

Děti si mohou připravit i prezentaci (fotky) na flahsce, když to budu vědět předem, půjdeme do učebny s ineraktivní tabulí.

4. Při prezentaci svého projektu může žák zapojit i ostatní žáky.Např. křížovkou, kvízovými otázkami, hádankami, ochutnávkou, názornou ukázkou, možností vyzkoušet si přinesené rekvizity......

 

Žádné téma nám není cizí, už se těším, jak budeme cestovat po světě, do minulosti, zamíříme i do oblasti sportu, techniky, třeba i  do kuchyně a určitě i do přírody.

 

A na závěr jen připomínám, je to projekt Vašich dětí, nezasahujte do něj více než je nezbytně nutné.:-) Buďte rádcem a pomocníkem, ale nechejte dětem dostatečný prostor pro své nápady. Určitě své děti v jejich nápadech podpořte.

Držím palečky a těším se na krásné projekty.